SKÖTSELRÅD


            
"SILVERSMYCKEN"

Silver tål att användas, det blir bara finare och finare. Äkta silver ska man använda varje dag.. På grund av mjukheten så repas silver lätt detta märks när man bär flera brickor på samma smycke. Var inte rädd för repor, de jämnar ut sig och bildar en vacker patinerad yta. 

Silver missfärgas och det gör det för att svavel finns närvarande.  Svavel förekommer i många sammanhang; i luften, på huden, i maträtter, på målade ytor, i tyger, plaster, cigarettrök, fossila bränslen, gummisnoddar osv.
I dagligt tal säger man att silvret oxiderar. En del människor utsöndrar svavel på huden. I vissa fall beror det på att personen medicinerar. Luftfuktigheten har stor betydelse för hur snabbt det går. Ju högre relativ fuktighet i luften desto fortare bildas sulfiden. Förvara inte dina silversmycken i badrummet! Högre temperatur påskyndar också att silvret oxiderar.


 
Att putsa med putsduk eller ett bra silverputsmedel är det som ger den mest långsiktiga effekten och ger den högblanka silvervita ytan medlen skyddar den nyputsade ytan och fördröjer uppkomst av ny svärtning. Flitigt användande av silver gör att silvret håller sig vitt och fint längre.


Lägg dina smycken i en ask eller påse när de inte används så håller du oxiden borta mycket bättre än om de hänger framme.


"BIJOUTERIER"                                               

Alla bijouterier är känsliga för slitage och kemikalier, som klor och parfym. Smycken med stenar bör alltid hanteras varsamt eftersom stenarna oftast är handlimmade och kan då lättare lossna

Bijouterier är en blandning av olika metaller men ofta med en kopparbas med överdrag av olika färger eller silver. Varav silvret då kallas plätering. Här gäller att inte utsätta smyckena för onödig påfrestning som gör att smyckenas hållbarhet försämras fortare.

Silverplätering innebär att smycket har ett överdrag av äkta silver. Detta överdrag kan med tiden nötas bort. Skötsel är viktig. Följer du skötselråden och är rädd om ditt smycke fördröjer du den naturliga förslitningen och ökar livslängden för ditt smycke.

*Undvik att utsätta smycken för vatten eller fuktiga miljöer.

*Ha alltid för vanan att ta av dig ditt smycke när du ska sova, träna eller duscha.

*Kemikalier, såsom parfymer och hårspray kan missfärga pläterade smycken.

*Kontakt med andra metaller kan missfärga både äkta silver och silverfärgat smyckes material.

*Behöver du rengöra dina smycken så använd vatten och diskmedel .Kom ihåg att torka smyckena ordentligt efteråt!

Använd dina smycken så som du använder dina kläder, använd inte samma varje dag, förvara gärna dina smycken i en påse eller ask när de inte används.

" Men framför allt njut av dina smycken"


"PÄRLOR"                              

Pärlor mår bra av att användas nära huden, vid förvaring skall de ligga på mjukt underlag och inte tillsammans med något som kan rispa pärlan.

Förvara inte pärlor i lufttäta behållare eftersom de då kan bli uttorkade och spricka.

Emellanåt bör pärlorna torkas av med en lätt fuktad linneduk för att få bort hudavlagringar och kosmetikarester.

Om du sällan använder dina pärlor kan du fukta dem någon gång ibland för att förhindra uttorkning.

Trä om pärlorna vartannat år. Pärlsilket åldras och utan omträdning riskerar man att tråden går av.

Lägg inte varma pärlor på kalla underlag, eftersom kärnan kan spricka av temperaturförändringen.

Undvik att spraya parfym och hårspray direkt på pärlbandet.

Obs! Alla färgade pärlor kan ändra färg


"KLOCKOR"             
    

 
Dammskyddad
Står det att klockan är dammskyddad är den just det. Den bör inte ens användas vid handtvätt eller diskning. Sk smyckesur har ofta endast dammskydd, eller inget skydd alls, oavsett vad de kostar.
Vattenskyddad
Innebär att klockan är tryckprovad till 3 eller 5 atm (se nedan). Klockan tål normalt vardagsbruk och vattenstänk, men blir den blöt bör du torka av den.
Tryckprovad 50 meter
En klocka som är tryckprovad till 50 meter tål enstaka snabba tillfällen i vatten.
Vattentät 100 meter
Innebär att klockan är tryckprovad till minst 100 meter. Den tål all form av kontakt med vatten som dusch, bad och snorkling.
Vattentät 200 meter
För att dyka eller basta bör klockan vara vattentät till minst 200 meter.

30 meter (3 atm)
Tål vattenstänk

50 meter (5 atm)
Tål enstaka, snabba, tillfällen i vatten

100 meter (10 atm)
Tål bad och snorkling

200 meter (20 atm)
Tål dykning och bastu 
Vattentryck
Det är vanligt att tillverkaren anger vilket vattentryck din klocka tål. Detta kan anges i meter (m) eller i atmosfärer (atm), där 1 atm motsvarar 10 m. Men tillverkarnas beteckningar som t ex "water resistant" och "water proof" stämmer inte överens med svensk praxis. Observera också att dessa tal inte har något att göra med hur djupt du kan dyka med din klocka.

Provtryckas
För att vara säker på att din klocka är tät ska du låta provtrycka den och kontrollera packningarna när din Stjärnurmakare byter batterier. Det är nödvändigt för att försäkringsskyddet ska gälla vid en eventuell vattenskada, vilket också äventyras om du öppnar klockan själv. 


 
Visa Mastercard Eurocard Besök oss på facebook Besök oss på instagram
Ericsson Ur & Guld © 2019