PärlhalsbandPÄRLOR -  PÄRLHALSBAND


Pärlan har alltid varit eftertraktad. Det är en levande organism som producerar en pärla , pärlan bildas när ett föremål  av misstag fastnar i en musslans  inre.

Fram till början av 1900-talet var dykning det enda sättet att samla pärlor. Dykarna riskerade livet på djup ner till hundra meter, ett livsfarligt jobb med en väldigt liten utdelning i antal pärlbärande musslor. I dag odlas pärlor, och det finns således både billigare och mer exklusiva varianter. 

Ett pärlhalsband eller ett  pärlcollier kan bestå av en eller flera rader, det kan vara ett kort eller ett långt halsband bestående av odlade pärlor eller sötvatten pärlor. Det finns stora och det finns små små pärlor, dom kan vara jämna eller barocka. Oftast har halsbandet knutar emellan pärlorna och är försett med ett vackert guld eller silverlås.

Sötvattenpärlan 

Sötvatten pärlan odlas i en mussla . Storleken varierar från ca 2mm -16mm. Sötvatten pärlan är lätt att odla och man kan odla många samtidigt. De allra flesta sötvattenpärlorna kommer från Kina. 

Saltvattenpärlan

Saltvatten pärlan  odlas i ostron/musslor och kommer oftast från Japan, Vietnam eller Kina  De är svårare att odla och kostar därför lite mer .

Skötsel

Tänk på att ta hand om ditt pärlhalsband det skall ej förvaras i bomull för det torkar ut pärlan,  en liten smyckes påse eller ett etui är perfekt. Ta alltid på dig dina pärlor efter du har sprayat dig men parfym  eller hårspray. Pärlor gillar inte kemiska vätskor eller crèmer.

Du måste  trä om dina pärlor då och då, 

 Lämna  gärna  in ditt pärlcollie till din guldsmed och låt ett proffs fixa omträdningen och se över dobbarna. Även om du inte använt ditt halsband så ofta  så åldras pärlsilketråden , då blir den  skör och du vill ju inte riskera att  tappa dina fina pärlor. Sköter du om ditt pärlorcollier så  här, har du glädje av dina pärlor  längre, länge och dom blir ´bara vackrare med åren.